Samfundets store meningsgivende mission

Billede af Lukas Kluge, en ung mand med kort hår, der står med en mikrofon. I baggrunden hænger der banner med tekst på slovensk

Man kan se den grønne omstilling og bæredygtighed blive nævnt alle steder: i reklamer, jobannoncer, politiske taler, boligopslag. Tilsyneladende er der ikke nogle, der vil have flere klimagasudledninger. Alligevel fortsætter alle de ting der udleder klimagas: Kastrup Lufthavn bliver udvidet, der bliver udvidet svinestalde, der bliver bygget motorveje, havne til containerskibe bliver udvidet. Hvordan kan dette paradoks forklares?

Al den opbakning og energi der er til grøn omstilling og et bæredygtigt samfund bliver suget op af partier, virksomheder og uddannelser, der i virkeligheden ikke for alvor udfordrer samfundets fortsatte udledning af klimagas. I bedste fald reducerer de udledningerne en lille smule. Langt de fleste tilføjer noget "bæredygtigt" ovenpå det ubæredygtige og erstatter det altså ikke. I værste fald er det ren greenwashing.

Alligevel tyder den omfattende tiltrækningskraft af "bæredygtighed" og "grøn omstilling", på at der er potentiale for at samle civilsamfundet i et politisk pres for rent faktisk at få stoppet udledningerne. Det kræver dog at vi gør op med idéen om, at det er vores individuelle forbrug der styrer samfundet. I stedet må vi begynde at se samfundet som et fællesskab, også når det kommer til forbrug og udledninger.

Så hvordan får vi sat gang i den grønne omstilling som samfundets store meningsgivende mission?

Vi skal se på nogle historiske eksempler på samfundsomvæltninger, vi skal se på nogle af de dominerende samfundsfortællinger der står i vejen for omstillingen, og vi skal se på hvilke kræfter og idéer vi kan trække på for at styrke vores mission.

Oplægget kommer ind på blandt andet:

Varighed: 1 time

Anbefalinger

"Lukas Kluge talte om den lange tradition for civil ulydighed i de vestlige demokratier. Om de etiske, filosofiske og strategiske aspekter i forhold til at inkludere civil modstand som en måde at få indflydelse på samfundet på, og hvordan man bedst muligt lykkes med det.

Han talte om det strukturelle, kollektive og individuelle ansvar i klimakrisen. Stor tak til Lukas Kluge og til alle der kom og lyttede med" — Anna Johansen, BRØG Litteraturbar